Over Nynke

Ik wilde als kind al kunstenaar worden. Ik heb altijd de behoefte gehad om met mijn handen te werken en om een concept dat belangrijk voor me is, visueel uit te drukken op een manier waar anderen iets mee kunnen. Zodat ze geraakt worden, of iets nieuws gaan zien of begrijpen.

Bruggen

Ik zie mezelf als een bruggenbouwer. Ik zoek de verbinding tussen mensen, juist ook waar die niet vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld omdat mensen heel verschillend in elkaar zitten of dingen op een andere manier benaderen. Met woorden kun je vaak goed verbindingen leggen, door de juiste vragen te stellen of door een ander perspectief te laten zien. Met illustraties kun je woorden nog veel krachtiger maken. Vaak is een afbeelding op zichzelf genoeg om het concept over te brengen, en zijn de woorden aanvullend.

Dwergkwartel op zoek naar een brug

Illustraties kunnen een brug vormen tussen mensen. Daarnaast kan een illustratie ook een brug zijn waarmee iemand verder komt, dus een brug van onbegrip naar begrip, van onvermogen naar zelfredzaamheid. Een brug naar een nieuwe werkelijkheid.

Concepten die mij intrigeren:

  • Transformatie
  • Oecumene
  • Neurodiversiteit
  • Imperfectie
  • Verwondering
Een kwartel die nog maar net komt kijken.

Optimisme

Ik weet zeker dat er reden is voor hoop en optimisme. Ik ontken niet dat er dingen misgaan in de wereld en in het leven, maar optimisme is volgens mij juist het vermogen om ondanks de ellende reden voor hoop te zien. Ik zie dat ook in de initiatieven die mensen nemen.

Daarom straalt mijn werk optimisme uit. Zo hoop ik mensen de mooie kant te laten zien, en op die manier te bemoedigen en te inspireren.

Technieken

Ik werk vooral manueel. Het zintuiglijke van water, papier, doek, pigmenten en penselen bevestigt me als mens van vlees en bloed. De materialen zorgen voor spontane effecten en juist het onverwachte drukt de werkelijkheid het beste uit. Experimenteren, werken met wat er is, helpt me om buiten mijn eigen kaders te denken. De beweging van potlood of penseel heeft iets integers, iets liefdevols.

Kuifkwartel maakt een schilderij

Waarom de kuifkwartel?

Kuifkwartels zijn kleurrijke, gezellige beestjes. Ze zijn sociaal, maar tegelijk schuw. Het zijn echte grondvogeltjes, maar als het nodig is, blijken ze opeens toch te kunnen vliegen. Vanaf de dag dat er een verdwaalde kuifkwartel onze tuin binnenliep, ben ik gefascineerd door dit vogeltje. Waarschijnlijk omdat ik mezelf wel herken in dit bonte wezentje.

Ik heb geen plek voor een volière, maar nu heb ik toch mijn eigen kuifkwartel, als mascotte van Studio Kuifkwartel.